31.12.11

Recept van de week ; Oliebollen.

It's december 31th. 
Last day of the year 2011.
Tomorrow will start an other year.
What would it be like?
You never know, just that everything is gonna be new.
 Vandaag is het de laatste dag van het jaar.
Op 31 december help ik een hele dag in het oliebollen kraam.
Dat is altijd super leuk, maar s'avonds ben je wel altijd super moe. Dus wij doen niet veel bijzonders meer op 31 december. Ik maak een eigen diner voor mezelf en tja.. dat is dan de laatste dag van 2011.
Ik denk dat echt iedereen wel een oliebol eet bij de jaarwisseling! Daarom is hier het recept, want ze zelf maken is net zo lekker als ze kopen!
Tumblr_lwu31rqp2x1qa0na7o1_500_large

Ingrediënten
1 ei
500 ml melk
500 g bloem
1 zakje gedroogde gist
1 tl suiker
1 tl kaneel
1 tl zout
frituurolie
poedersuiker
Vulling (optioneel):
1 citroen, schoongeboend
1 friszure appel (bijv. jonagold), geschild en in blokjes
100 g rozijnen
50 g krenten
50 g sukade (bakje 100 g), in stukjes


Laat het ei en de melk op kamertemperatuur komen. Houd 1 el van de bloem apart. Doe voor het basisbeslag de rest van de bloem in een beslagkom en schep de gist, suiker, kaneel en 1 tl zout erdoor. Klop het ei los. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het losgeklopte ei erin. Schenk al roerend met een houten lepel of kloppend met een mixer de melk erbij. Blijf roeren of kloppen tot een glad beslag ontstaat. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het oliebollenbeslag op een warme, tochtvrije plaats 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
Rasp voor de vulling de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Besprenkel de blokjes appel in een kom met citroensap en schud ze om met het citroenrasp, de rozijnen, krenten, sukade en 1 el bloem. Roer de vulling door het beslag en laat rijzen (zie hierboven).
Verhit in een frituurpan de olie tot 175 °C. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete frituurolie glijden door de tang boven de olie in te knijpen. Frituur 4-5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Keer de oliebollen halverwege de baktijd, als ze dat niet vanzelf doen. Neem de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een met keukenpapier bekleed vergiet uitlekken. Laat de frituurolie eerst weer op juiste temperatuur komen, alvorens de volgende serie oliebollen te bakken. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker
       Bak de oliebollen zeker NIET in vast frituurvet!




FIJNE DAG AND A HAPPY NEW YEAR!

12 opmerkingen:

  1. Haha lekker, ik heb ze gisteravond al gemaakt! HNY!! xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. happy 2012.
    en in België eten ze geen oliebollen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee in Belgie eten smoutebollen als het kermis is,
    lijkt op oliebollen maar zijn kleiner en luchtig.
    Ben ook niet zo gek van oliebollen, vind ze zo zwaar.

    Een heel gelukkig nieuwjaar!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oeh ik houuu van oliebollen ^^
    Alvast gelukkig nieuwjaar! <3
    xxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat handig zo'n recept! Ik heb twee dagen geleden al samen met mijn oom, tante, zusje en broertje oliebollen gebakken. Zo leuk is dat!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. MMm.. ik vind oliebollen echt lekker <3

    BeantwoordenVerwijderen
  7. gelukkige nieuwjaar!
    en wat een leuk recept :D
    Dat ga ik zeker proberen :)

    xx

    BeantwoordenVerwijderen

♥Thanks for your comment, i will visit your blog soon.♥